Czarna kukurydza może pomóc w cukrzycy

MEDserwis.pl >Czarna kukurydza może pomóc w cukrzycy

Czarna kukurydza może pomóc w cukrzycy

Substancje zawarte w ziarnach czarnofioletowej odmiany kukurydzy mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek - informuje "American Journal of Physiology – Renal Physiology ".

Uszkodzenie nerek - nefropatia cukrzycowa - to jedno z najpoważniejszych powikłań towarzyszących cukrzycy. Może doprowadzić do schyłkowej niewydolności nerek.

Czarna, a właściwie ciemnofioletowa odmiana kukurydzy uprawiana jest głównie w Peru, Chile i Boliwii, gdzie wyrabia się z niej najróżniejsze artykuły spożywcze, łącznie z napojami i słodyczami. Ciemno zabarwione ziarno tej kukurydzy zawiera bardzo dużo antocyjanów (zwanych też flawonoidami), którym przypisywane są właściwości przeciwcukrzycowe.

Zespół Min-Kyung Kanga z koreańskiego uniwersytetu Hallym zbadał komórkową i molekularną aktywność antocyjanów tej kukurydzy (PCA), wykorzystując ludzkie komórki pochodzące z kłębuszków nerkowych oraz chore na cukrzycę myszy. Jak się okazało, PCA mogą zapobiegać rozwojowi nefropatii cukrzycowej na wiele sposobów, między innymi hamując aktywacje monocytów oraz naciekanie tkanek przez makrofagi. Dlatego też autorom badań wydają się dobrym środkiem zapobiegawczym w przypadku cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek.(PAP)

Cukrzyca - pozostałe artykuły

 

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl