Miody - co wiemy o gatunkach miodów?

lekarze specjaliści >Miody - co wiemy o gatunkach miodów?

Miody - co wiemy o gatunkach miodów?

Miody - co wiemy o gatunkach miodów?

p>Miód to prawdziwy dar natury. Jest znany i ceniony przez ludzkość od wielu wieków. Wyróżnia się prozdrowotnymi właściwościami i cennymi wartościami odżywczymi. Ma przyjemny słodki smak, dlatego też uwielbiany jest nie tylko przez dzieci, ale i dużych łasuchów. Które rodzaje miodów warto mieć pod ręką?


Jakie są rodzaje miodów?


Właściwości miodów zależą od rodzaju roślin, z jakich pszczoły zebrały nektar, spadź lub pyłek kwiatowy. Poniżej przedstawiamy krótką charakterystykę kilku wybranych gatunków miodu.


Miód rzepakowy


Jeśli znajduje się w stanie płynnym, przybiera niemal bezbarwny lub słomkowy kolor. Można wyczuć w nim delikatny zapach kwiatów rzepaku. Miód rzepakowy szybko zaczyna się krystalizować, wtedy jego konsystencja staje się smalcowata i cechuje się białą, kremową barwą. Pomaga przy dolegliwościach związanych z układem pokarmowym, trzustką, wątrobą, czy dwunastnicą. Najczęściej polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, miażdżycy oraz niewydolności mięśnia sercowego. Miód rzepakowy to naturalne lekarstwo na przeziębienie, stany zapalne dróg oddechowych oraz oparzenia.


Powinny po niego sięgać również osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze. 


miod


Miód mniszkowy


To nektar pozyskiwany z kwiatu mniszka lekarskiego, czyli znanego wszystkim mlecza kwitnącego na łąkach. Miód mniszkowy posiada jasnożółty kolor i krystalizuje się w nierównomierny sposób. Warto stosować go przy chorobach żołądka, wątroby i dróg żółciowych, zaburzeniach trawienia oraz schorzeniach reumatycznych. Miód z mniszka pomoże również przy niedokrwistości i stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. 


Miód faceliowy


To jeden z mniej popularnych rodzajów miodu. Nie słyszymy o nim codziennie. Skąd zatem bierze się miód faceliowy? Powstaje z kwiatów facelii błękitnej. Wyróżnia się jasnożółtym kolorem i przyjemnym, lekko kwaśnym smakiem oraz kwiatowym aromatem. W momencie, gdy zaczyna się krystalizować, staje się jasnokremowy, niemal biały. Stosuje się go przy przeziębieniach i nieżycie żołądka.


miod 1

Miód wielokwiatowy


Ten rodzaj miodu określany jest również “miodem tysiąca kwiatów”. Pszczoły wytwarzają go z roślin miododajnych, które kwitną na łąkach i w lasach. Miód wielokwiatowy pozytywnie działa na mięsień sercowy oraz pomaga przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Po wcześniejszej konsultacji z lekarzem mogą sięgać po niego osoby cierpiące na alergię, ponieważ  miód wielokwiatowy pomaga uodparniać się na pyłki. 


Miód lipowy


Będąc w stanie płynnym, cechuje się jasnożółtym lub zielonkawym kolorem. Ma łagodny, przyjemny zapach kwiatów lipy. Wyróżnia się lekko pikantnym smakiem z odrobiną goryczki. Miód lipowy posiada działanie antyseptyczne, napotne i przeciwgorączkowe. Skutecznie łagodzi kaszel i pomaga w leczeniu przeziębienia i grypy. Warto stosować go również podczas chorób dróg moczowych i nerwicach. 


Gdzie znaleźć prawdziwe miody?


Jeśli zależy nam na zdrowiu swoim i swoich najbliższych, powinniśmy wybierać naturalne miody od sprawdzonych dostawców. Sztuczne nektary nie wykazują takich samych właściwości zdrowotnych, jak miody zbierane przez pszczelarzy z pasieki. Nawet gdy powstały z dodatkiem prawdziwego miodu, to jego drogocenne składniki zostały zniszczone przez obróbkę termiczną. Niestety spożywanie tego typu produktów nie ma żadnych korzyści pozytywnych dla naszego zdrowia. Naturalne miody, będące źródłem witamin, minerałów i kwasów organicznych znajdziemy w sklepie Schronisko Bukowina. W ofercie dostępnych jest wiele rodzajów najrozmaitszych miodów, począwszy od nektaru wielokwiatowego, skończywszy na gryczanym i nawłociowym. 












 

 

medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl