Ciąża to wyjątkowy czas w życiu kobiety, lecz nie zawsze przebiega bezproblemowo. Wiele kobiet uskarża się na nieprzyjemne objawy, które potrafią utrudnić codzienne funkcjonowanie. Przykładem może być 16. tydzień ciąży, w którym niektóre ciężarne odczuwają uporczywe wzdęcia. Jeśli zmagasz się z takimi dolegliwościami, poznaj sprawdzone sposoby jak sobie z nimi radzić.
16. tydzień ciąży to moment, w którym ciąża coraz częściej daje o sobie znać. W organizmie mamy zwiększa się ilość płynu owodniowego, brzuch staje się coraz większy (m.in. z powodu rosnącej macicy i łożyska), powiększają się piersi. Niektóre kobiety zaczynają także odczuwać wiele nieprzyjemnych dolegliwości – ze wzdęciami na czele.
Wzdęcia w ciąży – skąd się biorą?
Wzdęcia w ciąży to częsta przypadłość, której powstawanie ma swoje proste uzasadnienie. Winę za to ponosi przede wszystkim progesteron – hormon przyczyniający się m.in. do spowolnienia procesów trawienia.
Niemałe znaczenie ma dieta – to, co je kobieta ciężarna, może wpływać na powstawanie wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Na wzdęcia narażone są przede wszystkim te ciężarne, które zmagają się z nietolerancją laktozy lub fruktozy. Powstawaniu wzdęć sprzyja także połykanie nadmiernej ilości powietrza, do czego dochodzi np. podczas spożywania posiłków czy stale powiększająca się macica, która – poprzez ucisk na jelita – utrudnia wydostawanie się gazów.
Jak poradzić sobie ze wzdęciami?
Całkowita eliminacja problemu może być trudna ze względu na zmiany fizjologiczne związane z ciążą. Niezależnie od tego czy wzdęcia pojawiają się w 16. tygodniu ciąży, czy później, warto podjąć pewne kroki, które zmniejszą dolegliwości.
1. Ograniczenie produktów wzdymających
Na powstawanie wzdęć wpływa spożywanie produktów wzdymających. Zalicza się do nich między innymi:
- rośliny strączkowe, np. fasola, soczewica, soja,
- kapusta świeża i kwaszona – zarówno biała, jak i czerwona,
- świeże warzywa: cebula, czosnek, por – po obróbce termicznej najczęściej nie powodują dolegliwości,
- napoje gazowane,
- sery pleśniowe (niewskazane w diecie ciężarnej z uwagi na ryzyko zakażenia listeriozą),
- niektóre grzyby i pieczarki.
Jeśli spożycie wyżej wymienionych produktów powoduje wzdęcia, należy je wykluczyć z codziennej diety.
2. W przypadku nietolerancji – eliminacja produktów spożywczych z laktozą lub fruktozą
Chcąc zmniejszyć ryzyko powstawania wzdęć, trzeba wyeliminować produkty spożywcze będące przyczyną powstawania nieprzyjemnych dolegliwości. Mowa wyłącznie o kobietach zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi.
Jeśli cierpisz na nietolerancję:
- laktozy – zrezygnuj z mleka i niektórych produktów mlecznych. Gdy dolegliwości nie są bardzo nasilone, wybieraj produkty z obniżoną zawartością cukru mlecznego (np. kefiry, jogurty naturalne, sery żółte, twarogi),
- fruktozy – ogranicz spożywanie owoców bogatych we fruktozę (winogrona, gruszki, daktyle).
Niekiedy dolegliwości mogą być potęgowane przez produkty z glutenem – staraj się ich unikać, gdy zaobserwujesz dyskomfort po spożyciu pszenicy, żyta czy jęczmienia. Wybieraj produkty zbożowe bezglutenowe: ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, amarantus, quinoa, a także mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (kasza jaglana, gryczana).
3. Jedz powoli
Szybkie spożywanie posiłków nie jest wskazane – nie tylko dlatego, że nie pozostawia uczucia sytości. Zwiększa to ryzyko pojawienia się wzdęć.
Jeśli chcesz uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości, zwolnij… po prostu. Jedz dużo wolniej, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Zamykaj też usta w trakcie jedzenia, dzięki czemu znacznie mniej powietrza dostanie się do przewodu pokarmowego.
4. Prowadź aktywny tryb życia
Jeśli ciąża przebiega prawidłowo, nie musisz rezygnować z ruchu. Aktywność fizyczna jest wskazana – pomoże to pozbyć się gazów zalegających w jelitach.
Nie musisz wykonywać intensywnych ćwiczeń – wystarczy energiczny spacer, pływanie oraz każda inna bezpieczna aktywność, której uprawianie sprawia przyjemność.
Kiedy konsultacja lekarska jest wskazana?
Wzdęcia w ciąży to powszechna dolegliwość, której nie musisz konsultować z lekarzem. Warto jednak zgłosić się do specjalisty wówczas, gdy wyżej wymienione sposoby nie przynoszą wyraźnej ulgi. Być może koniecznością okażą się leki na wzdęcia. Nie można jednak przyjmować ich we własnym zakresie – zawsze wymagana jest konsultacja lekarska.
Walcząc ze wzdęciami, możesz skorzystać również z porady dietetyka. Ekspert dokładnie przeanalizuje codzienny jadłospis i pomoże w odnalezieniu nieco innych przyczyn powodujących nie tylko nadmierne gromadzenie gazów, ale i zaparcia.