Węglowodany proste i złożone – 5 mitów na temat cukrów w diecie, w które prawdopodobnie wierzysz
Węglowodany proste i złożone – 5 mitów na temat cukrów w diecie, w które prawdopodobnie wierzysz
Cukry posiadają naukową nazwę – są to węglowodany. Należą one do związków organicznych składających się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Węglowodany występują w organizmach roślinnych i zwierzęcych, odgrywając bardzo ważną rolę w procesach biologicznych. Razem z tłuszczami i białkami stanowią podstawowe produkty odżywcze człowieka. W roślinach spełniają funkcję zapasowego materiału energetycznego (np. ziarna zbóż, bulwy ziemniaków) oraz budulcowego (główny składnik błon komórkowych), tworząc szkielet rośliny (błonnik). Naukowcy podzielili je na dwie grupy: monosacharydy, czyli cukry proste oraz polisacharydy, czyli wielocukry (cukry złożone). Więcej ciekawych informacji na ten temat można znaleźć w artykule: „Węglowodany proste i złożone".
Węglowodany proste są szeroko rozpowszechnione w przyrodzie, wchodząc w skład tkanek roślinnych i zwierzęcych. Są łatwo przyswajane przez organizmy żywe, stanowiąc cenne źródło energii. Głównymi przedstawicielami tej grupy cukrów są glukoza i fruktoza (izomer glukozy). Szczególnie dużo glukozy zawiera sok winogronowy. Występuje ona również w owocach, burakach i miodzie. Fruktoza jest zawarta w wielu owocach oraz w miodzie. Cukry proste znalazły szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz w medycynie. Można je znaleźć w dużych ilościach w białym cukrze, wyrobach cukierniczych, dżemach i konfiturach, płatkach śniadaniowych oraz słodzonych napojach.
Węglowodany złożone zostały podzielone na dwie grupy, oligosacharydy (dwu-, trój- oraz czterocukry) oraz polisacharydy właściwe (np. skrobia i celuloza). Najbardziej znanym dwusacharydem jest sacharoza, czyli cukier trzcinowy, buraczany lub po prostu cukier. Jest on produktem łatwo przyswajalnym przez organizm i wysokokalorycznym. Cukier złożony można spotkać w pieczywie żytnim, płatkach owsianych, grubych kaszach, ryżu oraz w fasoli, grochu, soi, bobie i soczewicy. Najbardziej rozpowszechnionym przedstawicielem polisacharydów jest skrobia. Występuje ona najczęściej w bulwach ziemniaków i ziarnie pszenicy.
Węglowodany w diecie odgrywają kluczową rolę, ponieważ stanowią główne źródło energii.
Zapotrzebowanie na węglowodany uzależnione jest od wieku, stanu zdrowia i aktywności fizycznej danej osoby. Najważniejsze jest zachowanie umiaru, co szczególnie dotyczy łakomczuchów. Nadmiar cukru, który nie jest spalany przez organizm, łatwo odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. U sportowców zapotrzebowanie na cukier jest znacznie większe, niż u osób starszych, czy prowadzących siedzący tryb życia.
1. Cukier wywołuje cukrzycę
Jest to fałsz. Nadmiar spożywanego cukru nie może doprowadzić do rozwoju tej choroby. Do czynników sprzyjających zachorowaniu na cukrzycę typu I zalicza się: obciążenie genetyczne, nadwagę, otyłość i nadciśnienie. Cukrzyca typu II rozwija się w wyniku nieprawidłowego działania trzustki. Do czynników ryzyka wlicza się otyłość, brak ruchu, niewłaściwą dietę oraz nadciśnienie. Poziom glukozy w organizmie człowieka powinien mieścić się w granicach od 70 do 100 mg/dl. Zarówno jej nadmiar, jak i niedobór jest szkodliwy dla zdrowia. Jeśli poziom cukru we krwi zacznie spadać poniżej 70 mg/dl, należy jak najszybciej dostarczyć organizmowi glukozę. Najlepiej wchłaniają się cukry proste. Produkty zawierające łatwo przyswajalne cukry proste, w postaci batoników lub cukierków, każdy diabetyk nosi ze sobą. Zobacz też inną publikację: „Dieta przy cukrzycy typu 2 – podstawowe zasady tworzenia jadłospisu".
2. Brązowy cukier (trzcinowy) jest zdrowszy, niż biały (z buraków)
To również jest nieprawda. Różnice pomiędzy tymi cukrami występują głównie w cenie produktów. Cukier brązowy jest prawie tak samo kaloryczny, jak biały. Różnica jest tak niewielka, że praktycznie można ją pominąć. Cukier trzcinowy zawiera śladowe ilości witamin i minerałów, których w cukrze białym nie ma (traci je podczas procesu rafinacji). Biorąc jednak pod uwagę ilość spożywanego cukru, różnice te są nieistotne.
3. Cukier powoduje próchnicę zębów
To też nie jest prawda. Próchnicę wywołuje brak higieny, a nie spożywanie cukru. Jeśli na szkliwie zębów zalega cukier, następuje szybki rozwój bakterii rozkładającej sacharydy na kwasy organiczne. To właśnie te kwasy przyczyniają się do odwapniania szkliwa i zmniejszania jego gęstości. W rozwoju próchnicy odgrywają również czynniki genetyczne oraz niski odczyn pH w jamie ustnej. Wśród produktów, które obniżają pH, znajdują się: soki owocowe, chipsy, suszone owoce, chrupki kukurydziane, owoce cytrusowe itp.
4. Cukier wywołuje uzależnienie
Spożywanie smacznych słodyczy wywołuje co prawda uczucie zadowolenia i przyjemności, ale nie może spowodować uzależnienia od ich konsumpcji. Cukier nie należy do produktów, których brak wywołuje zespół abstynencyjny.
5. Cukier to „bała śmierć”
Od wieków ludzie spożywali cukier i węglowodany. Nasze prababcie i babcie przygotowywały słodkie likiery, kompoty i dżemy na zimę i jeszcze nikt nie słyszał, aby jakiś prapradziadek zmarł na skutek przejedzenia się słoikiem konfitur. Węglowodany stanowią główne źródło energii niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego nie wolno ich całkowicie wykluczać z diety. Nadwaga, otyłość i nadciśnienie mogą jednak zostać spowodowane spożywaniem nadmiernych ilości cukru oraz tłuszczu, przy jednoczesnym ograniczeniu wysiłku fizycznego.
Aby długo zachować zdrowie i uniknąć gromadzenia się tkanki tłuszczowej, należy stosować dobrze zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną.
Aktualności
Jak skutecznie leczyć oparzenia i zapobiegać bliznom więcej
Klinika Leczenia Jąkania zaprasza wszystkich zainteresowanych na Dni Otwarte dla osób jąkających w Krakowie. więcej
Korekta uśmiechu i zadbana skóra - to wszystko w jednym miejscu więcej
Zarządzanie w ochronie zdrowia – co dają te studia podyplomowe? Perspektywy zawodowe więcej
Lekarska Spółdzielnia Profesorsko-Ordynatorska zaprasza pacjentów na konsultacje i badania! więcej
Badania prenatalne dla kobiet więcej
Plastyka piersi – czy warto się na nią zdecydować? więcej
Nowoczesna stomatologia – jak dbać o zdrowie jamy ustnej więcej
Dermatologiczne rozwiązania najczęściej występujących problemów skóry więcej
Rezonans magnetyczny Warszawa - bez skierowania, bez kolejki w Centrum Medycyny Sportowej. więcej
Tomografia komputerowa Warszawa - prywatnie w Centrum Medycyny Sportowej w Warszawie więcej
Nowości ze świata medycyny
Kompendium wiedzy – co trzeba wiedzieć o stożku rogówki?
więcej
Nie traktuj ŻYLAKÓW po macoszemu!
więcej
Jak walczyć z bliznami po zabiegach chirurgicznych?
więcej
Metody leczenia żylaków w Ars Estetica
więcej
Pomóż zniknąć bliznom - odzyskaj urodę
więcej
Czy wiesz, że...
Jak narzędzia do pras wspierają wydajność i precyzję procesów produkcyjnych?
więcej
Czy berberyna może wspomóc odchudzanie?
więcej
Powięź - czym jest i jakie pełni funkcje?
więcej
Jak wybrać idealny Dom Spokojnej Starości: Poradnik dla rodzin szukających najlepszej opieki dla seniorów
więcej
Jak wybrać i używać termometrów na podczerwień dla dokładnych pomiarów temperatury?
więcej
Regeneracja po treningu siłowym – jak rozluźnić mięśnie?
więcej
Co powinieneś wiedzieć o badaniach laboratoryjnych?
więcej
Aktywność seksualna a zdrowie ginekologiczne – najczęstsze problemy i ich leczenie
więcej
Zobacz również
medserwis.pl Telewolt Sp. z o.o. 00-671 W-wa, ul. Koszykowa 70 lok.2, tel.: 601 410 411, e-mail: medserwis@medserwis.pl